بیماری های مقاربتی یکی از مشکلات شایعی است که زوج ها با آنها درگیر هستند. از این رو راهکار درمان بیماری های مقاربتی یکی از دغدغه های زوجین می باشد. بیماری های مقاربتی درمان نشده می تواند منجر به بیماری های طولانی مدت و ناباروری شود. خبر خوب این است که اکثر STD ها قابل درمان هستند. اقدامات حفاظتی مانند کاندوم، می تواند خطر ابتلا به بیماری های مقاربتی به انگلسی STD را کاهش دهد. البته به طور کامل نمی توان گفت که با کمک این ابزارهای محافظتی هرگز مبتلا به بیماری های مقاربتی نمی شوید اما تا حد زیادی از ابتلا به آن جلوگیری می کند. در ادامه این مقاله بیشتر به شایع ترین بیماری های مقاربتی می پردازیم با ما در سایت دکتر فاطمه موحد همراه باشید.
علائم و درمان بیماری های مقاربتی
برای جلوگیری از بیماری های مقاربتی پزشکان همواره توصیه می کنند که از ابزارهای محافظتی استفاده شود. استفاده از کاندوم و … تا حد زیادی می تواند از ابتلا به STD جلوگیری کند. علائم متداول بیماری های مقاربتی، مانند احساس سوزش در هنگام ادرار، خارش و زخم های تناسلی، نیاز به مراجعه فوری به بهترین متخصص زنان در شیراز را دارد. با این حال، برخی از افراد ممکن است هیچ علامتی نداشته باشند که در این صورت نیاز به آزمایش دوره ای اهمیت پیدا می کند. در صورتی که بیماری های مقاربتی به موقع تشخیص و درمان نشود ممکن است عوارض جبران ناپذیری داشته و موجب ایجاد بیماری های طولانی مدت و وخیم تری شود.
انواع بیماری های مقاربتی
دانستن علائم بیماری های جنسی و اینکه در رابطه جنسی به چه چیزهایی باید توجه کنید می تواند به شما کمک کند تا قبل از اینکه بیماری های مقاربتی به فرد آسیب بلندمدت وارد کند یا در جامعه گسترش یابد، مقابله کنید. در اینجا سعی داریم که در مورد هشت بیماری مقاربتی رایج اطلاعات کاملی را ارائه دهیم.
1. ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)
امروزه خوشبختانه آگاهی عمومی درباره بیماری HPV بیشتر شده است و افراد اطلاعات بیشتری درباره این بیماری دارند. یکی از دلایل آشنا بودن با این بیماری محبوبیت واکسن HPV می باشد که استفاده از این واکسن ها برای پیشگیری بیماری مقاربتی بر هر فرد ضروری است. برای تشخیص HPV می توانید به متخصص زنان مراجعه کنید که با کمک تست پاپ اسمیر آن را تشخیص دهد. کسانی که واکسینه نشده اند استفاده از واکسن HPV برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری و محافظت در برابر سویه هایی که احتمالا باعث سرطان می شوند خواهد شد.
2. تبخال تناسلی
تبخال تناسلی یکی از مسری ترین و پرهزینه ترین بیماری های مقاربتی است. دو گونه ویروسی از تبخال تناسلی وجود دارد: هرپس سیمپلکس نوع 1 (HSV-1) و هرپس سیمپلکس نوع 2 (HSV-2) که هر دو از راه رابطه جنسی منتقل می شوند و باعث تبخال تناسلی می شوند. تبخال دهان می تواند به صورت زخم یا تاول و همچنین زخم های ناحیه تناسلی یا مقعدی ظاهر شود. مانند سیفلیس، تبخال می تواند جنین را تحت تأثیر قرار دهد، به ویژه در سه ماهه اول بارداری باید تحت مراقبت باشد.
3. سیفلیس تناسلی در زنان
سیفلیس به انگلیسی syphilis یک نوع بیماری باکتریایی است که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود. از علائم سیفلیس مردان یا زنان وجود زخم بدون درد در ناحیه تناسلی، مقعد و یا دهان است. به دلیل آن که در ناحیه این زخم ها دردی احساس نمی شود عموما به آن توجهی نمی شود. سیفلیس از طریق تماس پوستی یا غشار مخاطی قابل انتقال می باشد.
4. هپاتیت
هپاتیت بیماری است که منجر به التهاب کبد و فیبروز می شود و می تواند از طریق راطبه جنسی و راه های دیگر منتقل شود. هپاتیت با اشکال مختلفی وجود دارد، اگرچه عموما علائم آن مشابه می باشند. از جمله علائم هپاتیت می توان به خستگی، حالت تهوع، استفراغ، درد معده، ادرار تیره، و زردی پوست و چشم اشاره کرد.
هپاتیت A
گاهی اوقات ویروس هپاتیت A (HAV) که از راه جنسی منتقل می شود، معمولاً در مدفوع یافت می شود. این بیماری میتواند از طریق تماس جنسی، آلودگی غذا یا آب گسترش یابد. برای پیشگیری از ابتلا به این نوع از بیماری هپاتیت واکسن HAV موجود است.
هپاتیت B
ویروس هپاتیت B (HBV) نیز از طریق رابطه جنسی قابل انتقال است. عفونت اغلب از طریق تبادل مایعات بدن اتفاق میافتد، اما میتواند با استفاده از سوزنهای مشترک برای تزریق یا در حین تولد از مادر به کودک منتقل شود. واکسنی نیز برای این ویروس موجود است. نوع مزمن تری از HBV وجود دارد که می تواند منجر به آسیب جدی کبد از جمله زخم، سرطان، نارسایی کبد و مرگ شود.
هپاتیت C
مانند HBV، آمیزش جنسی نیز می تواند ویروس هپاتیت C (HCV) را که توسط خون، مایع منی و سایر مایعات بدن منتقل می شود، گسترش دهد. متأسفانه، هیچ واکسنی برای محافظت از ابتلا به HCV وجود ندارد، اگرچه درمانهایی برای آن موجود است. این نوع از بیماری های مقاربتی همچنین می تواند منجر به نارسایی کبد و مرگ شود.
5. تریکومونیازیس
بر خلاف سایر بیماری های مقاربتی، تریکومونیازیس که گاهی اوقات «تریک» نامیده می شود، یک عفونت انگلی است که توسط انگل تریکوموناس واژینالیس ایجاد می شود. اگرچه تریکومونیازیس یکی از قابل درمان ترین بیماری های مقاربتی است، پیامدهای جدی برای زنان باردار دارد. محققان دریافتهاند که این عفونت انگلی میتواند منجر به زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و پارگی غشاء قبل از زایمان شود.
علائم تریکومونیازیس در زنان می تواند شامل خارش، سوزش، قرمزی یا درد اندام تناسلی باشد. ناراحتی در هنگام ادرار نیز یکی از نشانه های رایج است، مانند ترشحات رقیق که می تواند شفاف، سفید، زرد یا سبز با بوی غیرمعمول باشد. در مردان، علائم می تواند شامل خارش یا سوزش داخل آلت تناسلی، سوزش پس از ادرار یا انزال، یا مقداری ترشح از آلت تناسلی باشد. از آنجایی که مردان معمولاً علائمی را تجربه نمیکنند، اغلب نمیدانند مبتلا به این بیماری شدهاند، به دنبال مراقبتهای پزشکی نمیروند و بنابراین به طور اتفاقی، این انگل را به شریک جنسی خود منتقل میکنند. بدون درمان، این عفونت می تواند ماه ها یا سال ها ادامه یابد.
6. سوزاک تناسلی
سوزاک به انگلیسی Gonorrhea یکی دیگر از بیماری های شایع تناسلی می باشد که از طریق آمیزش و رابطه جنسی منتقل می شود. باکتری نایسریا سوزاک که در نواحی گرم و مرطوب مانند مجرای ادرار، چشم ها، گلو، واژن، مقعد و آلت تناسلی و دستگاه تناسلی زنانه رشد می کند، باعث این بیماری است. از جمله علائم شایع ترشحات تناسلی و احساس سوزش یا درد در هنگام ادرار است.بیماری سوزاک در زنان ممکن است بیماری التهابی لگن (PID) را به همراه داشته باشد که می تواند بدون مداخله پزشکی منجر به ناباروری و مرگ شود. باکتری کلامیدیا تراکوماتیس نیز می تواند مانند سوزاک موجب بروز درد مزمن لگنی، حاملگی خارج رحم و ناباروری در زنان شود.
7. زگیل تناسلی
زگیل تناسلی یکی از شایع ترین انواع عفونت های مقاربتی است. تقریباً همه افراد فعال از نظر جنسی در مقطعی از زندگی خود حداقل به یک نوع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) آلوده می شوند، ویروسی که باعث ایجاد زگیل تناسلی می شود.
زگیل تناسلی در بافت های مرطوب ناحیه تناسلی ایجاد می شود. زگیل تناسلی به شکل برجستگی های کوچک و گوشتی به نظر می رسند یا ظاهری شبیه گل کلم داشته باشند. در بسیاری از موارد، زگیل ها خیلی کوچک هستند که قابل مشاهده نیستند. برخی از گونه های HPV تناسلی می توانند باعث زگیل تناسلی شوند، در حالی که برخی دیگر می توانند باعث سرطان شوند. واکسن ها می توانند به محافظت در برابر گونه های خاصی از زگیل تناسلی کمک کنند.
8. ایدز (HIV)
HIV در صورتی که کنترل نشود می تواند منجر به ابتلا به ایدز شود. HIV به عنوان ویروس نقص ایمنی انسانی شناخته می شود. این بیماری مقاربتی که سیستم ایمنی را تضعیف میکند، در صورت درمان نشدن میتواند تهدید کننده زندگی باشد. در مراحل اولیه HIV، افراد ممکن است غدد متورم، تب، دردهای عضلانی، سردرد یا خستگی شدید را تجربه کنند که به مدت ۲ تا ۴ هفته ادامه دارد. سپس، بیماری به سمت «تاخیر بالینی» پیش میرود، که طی آن علائم بیماری میتوانند برای سالها ناپدید شوند، بسته به اینکه آیا فرد درمان میشود یا خیر. در طی مراحل پایانی HIV، معروف به ایدز، این ویروس سیستم ایمنی بدن را چنان ضعیف کرده است که کاهش وزن غیرقابل توجیح و قابل توجهی همراه با تعریق شبانه، تب، عفونتهای نادر مکرر و شدید، سرفههای خشک مداوم و بثورات پوستی غیرعادی ممکن است رخ دهد.
درمان بیماری های مقاربتی
متأسفانه تأخیر در درمان بیماری های مقاربتی STD شایع است. تقریباً یک سوم مردان و زنان مراجعه به متخصص جهت درمان بیماری های مقاربتی را برای بیش از هفت روز به تعویق می اندازند. دلایل متداول تأخیر عبارتند از ترس از سرزنش شدن توسط شریک زندگی، کمبود وقت، یا سختی روند درمان است.
این تاخیرها مساوی با افزایش انتقال بیماری مقاربتی و همچنین افزایش خطر عوارض شدید است. برای مثال، PID درماننشده میتواند منجر به زخم شدن لولههای فالوپ و عفونتهایی با سیفلیس، سوزاک یا تبخال شود که خطر ابتلا به HIV را افزایش میدهد. در نتیجه، PID درماننشده منجر به ناباروری در حدود یک زن از هر 10 زن میشود. توصیه می کنیم اگر علائم STD را تجربه می کنید یا رابطه جنسی محافظت نشده داشته اید، آزمایش دهید و بدون تاخیر به دنبال درمان باشید.