زایمان عملی است برای به دنیا آوردن و تولد نوزاد که به دو روش زایمان سزارین یا طبیعی انجام می شود. در روش زایمان سزارین تولد نوزاد از طریق ایجاد برش بر روی شکم و رحم انجام می شود. در زایمان سزارین با واسطه و دخالت مستقیم پزشک متخصص زنان و ماما نوزاد متولد می شود. تاکنون بر اساس آمارهای به ثبت رسیده جهانی حدود 10 درصد از زنان باردار به روش سزارین زایمان می شوند. در ادامه این مقاله می خواهیم بیشتر به روش های زایمان سزارین، معرفی بهترین دکتر زایمان سزارین در شیراز و مراقبت های بعد از زایمان سزارین بپردازیم. با ما در ادامه مطلب همراه باشید.
چه زمان نیاز به زایمان سزارین می باشد؟
یکی از دغدغه های مادران باردار این سوال است که زایمان طبیعی یا سزارین؟ کدام روش بهتر است؟ در برخی موارد که زایمان طبیعی برای مادر یا جنین خطرناک باشد متخصص زنان روش زایمان سزارین را توصیه می کند. در موارد زیر روش زایمان سزارین روش مطمئن تری برای تولد نوزاد می باشد:
ضربان قلب غیر طبیعی جنین
ضربان قلب جنین در هنگام زایمان نشانه خوبی از عملکرد جنین است. پزشک شما ضربان قلب جنین را در طول زایمان کنترل خواهد کرد. تعداد ضربان قلب بین 120 تا 160 ضربه در دقیقه نرمال است. در صورتی که در میزان ضربان قلب نوزاد مشکلی وجود داشته باشد پزشک جهت بررسی بیشتر و مراقبت و درمان اقدام خواهد کرد. اگر ضربان قلب بهبود نیابد، ممکن است روش زایمان سزارین انجام شود.
وضعیت غیر طبیعی جنین در هنگام تولد
وضعیت طبیعی جنین در هنگام تولد، سر به پایین و رو به پشت مادر است. گاهی اوقات جنین در وضعیت مناسبی برای تولد قرار نمی گیرد. این امر زایمان طبیعی از طریق کانال زایمان را دشوارتر می کند که در این حالت استفاده از روش زایمان سزارین مناسب تر است.
اندازه جنین
در برخی موارد اندازه جنین بیشتر از حد معمول است و جثه نوزاد برای زایمان واژینال بزرگ است. در این حالت بهتر است زایمان سزارین انجام شود.
مشکلات جفت سرراهی
یکی از مشکلاتی که می تواند روش زایمان سزارین را در اولویت بالاتری قرار دهد مشکلات جفت سرراهی است که در آن جفت دهانه رحم را مسدود می کند.
سابقه پزشکی مادر
برخی شرایط در مادر مانند دیابت، فشار خون بالا یا عفونت HIV و زگیل تناسلی، زخم های تبخال فعال در واژن یا دهانه رحم مادر باعث می شود تا متخصص زنان روش زایمان سزارین را توصیه کند. البته موارد دیگر مثل دوقلو یا چندقلویی و داشتن زایمان سزارین قبلی نیز در تصمیم متخصص زنان برای انتخاب روش زایمان موثر است.
آمادگی های قبل از زایمان سزارین
- پیش از زایمان سزارین از شما خواسته می شود که یک فرم رضایت نامه را امضا کنید که به شما اجازه انجام این روش را می دهد. فرم را با دقت بخوانید و اگر چیزی نامشخص است سؤال بپرسید.
- از شما می پرسند که از آخرین وعده غذایی چه مدت گذشته و چه مدت ناشتا هستید.
- اگر سزارین شما برنامه ریزی شده است و نیاز به بیهوشی عمومی، نخاعی یا اپیدورال دارد، از شما خواسته می شود تا 8 ساعت قبل از عمل چیزی نخورید یا ننوشید.
- اگر به هر دارو، لاتکس، پد، نوار چسب یا بیهوشی حساسیت دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
- همه داروها (با نسخه و بدون نسخه)، ویتامین ها، گیاهان دارویی و مکمل هایی را که مصرف می کنید به پزشک خود اطلاع دهید.
- اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید یا اگر از داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقادها)، آسپرین یا سایر داروهایی که بر لخته شدن خون تأثیر می گذارد استفاده می کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است به شما گفته شود که این داروها را قبل از عمل قطع کنید.
- ممکن است دارویی برای کاهش اسید معده به شما داده شود.
- بهتر است در بیمارستان همراه داشته باشید. ممکن است در چند روز اول درد داشته باشید و برای مراقبت از کودک به کمک نیاز داشته باشید.
- به توصیه های مراقبت قبل از سزارین توسط پزشک متخصص توجه کنید.
زایمان سزارین چگونه انجام می شود؟
زایمان سزارین در اتاق عمل یا اتاق زایمان ویژه انجام می شود. رویه عمل ممکن است بسته به شرایط شما و تشخیص پزشک متخصص متفاوت باشد. در بیشتر موارد، برای زایمان سزارین به هوش خواهید بود. فقط در موارد نادر مادر به داروی بیهوشی نیاز دارد. بیشتر سزارین ها با بی حسی منطقه ای مانند اپیدورال یا نخاعی انجام می شود. با این حال هیچ احساسی از کمر به پایین نخواهید داشت و می توانید به محض تولد نوزاد خود را ببینید.
عوارض سزارین
سزارین یک روش جراحی ایمن است و خطری مادر و نوزاد را تهدید نخواهد کرد اما همچون دیگر عمل های جراحی درصدی احتمال خطر و عوارض وجود خواهد داشت. عوارض زایمان سزارین می توانند شامل موارد زیر باشند:
- عفونت بخیه
- لخته شدن خون
- خون ریزی بیش از حد
- آسیب به نواحی مجاور مانند مثانه یا لوله هایی که کلیه ها و مثانه را به هم متصل می کنند
- مشکلات تنفسی موقت در کودک شما
- آسیب تیغ برش به پوست نوزاد
- و…
بارداری های آینده بعد از سزارین
اگر از طریق روش زایمان سزارین بچه دار می شوید، لزوماً به این معنی نیست که در زایمان های بعدی نیز باید به این روش نوزاد خود را به دنیا بیاورید. اکثر زنانی که سزارین شده اند می توانند با خیال راحت برای نوزاد بعدی خود زایمان طبیعی داشته باشند که به نام زایمان طبیعی بعد از سزارین (VBAC) شناخته می شود. اما ممکن است به مراقبت بیشتری در حین زایمان نیاز داشته باشید تا مطمئن شوید همه چیز به خوبی پیش می رود. در مواردی نیز ممکن است به برخی از زنان توصیه شود در صورت داشتن نوزاد دیگر سزارین مجدد انجام دهند. برای اطلاعات بیشتر، بهتر است دراین خصوص با بهترین متخصص زنان در شیراز مشاوره داشته باشید.
مشاوره زایمان سزارین با متخصص زنان در شیراز
برای مشاوره با بهترین دکتر زنان در شیراز می توانید از طریق مشاوره آنلاین دکتر فاطمه موحد سوالات خود را به طور مستقیم با پزشک در میان بگذارید. همچنین جهت دریافت نوبت معاینه و مشاوره حضوری می توانید از طریق شماره تلفن های درج شده در وبسایت اقدام کنید.
سوالات متداول زایمان سزارین
در اکثر موارد زایمان سزارین در هفته 39 و 40 بارداری انجام می شود مگر در موارد اورژانسی که جنین و مادر در وضعیت مناسبی نباشد بنا به صلاحدید پزشک متخصص زنان و زایمان زمان زایمان سزارین تغییر پیدا کند.
درد زایمان در هر فرد و در بارداری های مختلف نیز متفاوت است. اما در مجموع درد زایمان سزارین از درد زایمان طبیعی بسیار کمتر است.