logo-1

اندومتریوز چیست؟

آندومتریوز، شرایطی است که در آن بافتی شبیه به پوشش رحم در سایر قسمت های بدن شما رشد می کند. هنگامی که این بافت در مکان ها نامناسب رشد می کند، می تواند باعث شود باعث شود که علائم ناراحت کننده ای را تجربه کنید که می تواند بر زندگی روزمره شما تاثیر بگذارد.  برای آشنایی بیشتر با آندومتریوز تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

آندومتریوز چقدر جدی است؟

آندومتریوز، بیماری است که می تواند در زندگی افراد اختلال ایجاد کند. این می تواند باعث درد طولانی مدت، اختلال در چرخه قاعدگی و مشکلات باروری شود. علائم آندومتریوز اغلب با درمان قابل کنترل است.

چه کسانی ممکن است به آندومتریوز مبتلا شوند؟

آندومتریوز عارضه ای است که بیشتر افراد بین 25 تا 40 سال را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین امکان دارد برای افراد جوان تر نیز اتفاق بیفتد.

برخی از عوامل خطرناک آندومتریوز چیست؟

عواملی وجود دارد که میتواند شما را در معرض بیشتری برای آندومتریوز قرار دهد، این عوامل شامل:

  • سابقه خانوادگی آندومتریوز
  • طول چرخه قاعدگی شما کوتاه شده است.
  • نقص در رحم یا لوله های فالوپ

آیا آندومتریوز ژنتیکی است؟

اگرچه متخصصان علت دقیق آندومتریوز را نمی دانند، اما ارتباطی بین سابقه خانوادگی این بیماری و افزایش خطر ابتلا به آن در برخی مواقع مشاهده می کنند. اگر فردی در خانواده شما به آندومتریوز مبتلا است، در مورد احتمال انتقال به شما با متخصص زنان و زایمان صحبت کنید.

چه چیزی باعث آندومتریوز می شود؟

علت آندومتریوز ناشناخته است. هنگامی که به آندومتریوز مبتلا هستید، بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در مکان نامناسبی رشد می کند. هنگامی که در مکان هایی مانند خارج رحم، لوله های فالوپ، تخمدان ها، روده و داخل حفره لگن ایجاد می شود، می تواند علائم دردناکی ایجاد کند. این درد با افزایش التهاب و اغلب فیبروز و چسبندگی مرتبط است.

هنگامی که بافت آندومتر مانند خارج از رحم شما رشد می کند، می تواند باعث ایجاد بافت اسکار ( چسبندگی) شود. این بخش های بافت اسکار می توانند اندام های شما را به هم جوش دهند و اتصالاتی بین آن ها ایجاد کنند که معمولا وجود ندارند. این می تواند منجر به ناراحتی و درد شود.

علائم آندومتریوز چیست؟

علامت اصلی اندومتریوز درد است. این درد می تواند شدید یا خفیف باشد. معمولا می تواند در شکم، ناحیه لگن و کمر احساس شود. اگرچه اندومتریوز یک بیماری شایع است، اما همه افراد علائم را تجربه نمی کنند. گاهی اوقات ممکن است آندومتریوز داشته باشید و تا زمانی از آن مطلع نباشید. افرادی که علائم آندومتریوز را تجربه می کنند، موارد زیر است:

  • درد های قاعدگی بسیار دردناک
  • درد شکم یا کمر درد در طول قاعدگی
  • خونریزی شدید
  • ناباروی

اولین علائم آندومتریوز چیست؟

بسیاری از افراد در طول دوره های آندومتریوز درد را تجربه می کنند. این درد اغلب در شکم، کمر و ناحیه لگن احساس می شود. همچنین پریود ها می توانند سنگین تر از معمول باشند.

آندومتریوز چگونه تشخیص داده می شوند؟

در بسیاری از موارد، تشخیص این بیماری با علائم شما شروع می شود. قاعدگی های دردناک و سنگین ممکن است، باعث شود که با پزشک خود تماس بگیرید. همچنین ممکن است برای تشخیص آندومتریوز از MRI استفاده شود. همینطور با توجه به گفته پزشک باید یک معاینه فیزیکی انجام میشود و در صورت نیاز سونوگرافی تجویز می شود

آندومتریوز

بیشتر بخوانید: تبخال تناسلی چیست؟

آیا می توان از اندومتریوز پیشگیری کرد؟

  • بارداری
  • شیر دادن
  • حفظ وزنی که برای شما سالم است.
  • شروع قاعدگی در سنین بالاتر

در صورت ابتلا آندومتریوز می توان باردار شد؟

در صورت ابتلا به این بیماری می توانید باردار شوید. با این حال، افراد مبتلا به آندومتریوز ممکن است برای باردار شدن با مشکل مواجه شوند. این وضعیت می تواند یکی از علل  شایع ناباروری باشد. اگر آندومتریوز دارید و میخواهید باردار شوید با پزشک خود در مورد گزینه های درمان صحبت کنید.

آیا می توان اندومتریوز بعد از یائسگی داشته باشید؟

یائسگی زمان تغییرات اساسی در بدن شما است. یکی از چیزهایی که در طول این انتقال اتفاق می افتد، تغییر در سطح هورمون ها در بدن شما به ویژه استروژن  است. بین هورمون های تناسلی و آندومتریوز ارتباطی وجود دارد. پس از یائسگی، با کاهش سطح استروژن، ضایعات اندومتریوز اغلب کاهش می یابد. همچنین می تواند به این معنی باشد که دیگر علائم این بیماری را تجربه نمی کنید یا شدت آن ها نسبت به قبل از یائسگی کمتر است.

با این حال، اگر هورمون ها را به عنوان درمان برای علائمی که در دوران یائسگی تجربه می کنید مصرف کنید، آندومتریوز همچنان ممکن است علائم ایجاد کند.

بیشتر بخوانید: بیماری سوزاک چیست؟

نتیجه گیری

آندومتریوز، یک مشکل شایع سلامت در زنان است. نام آن از کلمه آندومتر گرفته شده است، بافتی که به طور  معمول رحم را می پوشاند. این بیماری زمانی اتفاق می افتد که بافتی شبیه به پوشش داخلی رحم در خارج از رحم شما و سایر نواحی بدن شما که به آن تعلق ندارید رشد کند.

سوال متداول

dr-fatememovahed

دکتر فاطمه موحد

دارای بورد تخصصی در رشته زنان، زایمان و نازایی از دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشند. همچنین دکتر موحد عضو انجمن علمی جراحان و متخصصان زنان ایران هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *